Allmänt, Filippa

Byte till bilstol

Igår bytte Filippa från babyskyddet (Akta graco logico S) till en bakåtvänd bilstol av Axkid modellen minikid från 9-25 kg (enbart bakåtvänd).
När man ska böka in tre bakåtvända stolar i ett baksäte så har man inte många modeller att välja mellan. Det stod mellan Britax modellerna Maxway, Hi-way II eller Axkid minikid.  Efter att ha lusläst lite på en facebooksida om just bilstolar, kollat in bloggar som enbart skriver om ju bilstolar och googlat själv så kändes just Axkid minikid som den som skulle passa bäst. Vi har ju redan en Max-way och den kändes inte som att det skulle passa med en till sådan, det skulle helt enkelt inte vara den ultimata i vår bil.

Axkid minikid har tokhyllats och lovordats till skyarna och jag hade nog lite tänkt att kan det på riktigt vara sant att den är så bra? frågar man i diverse forum om en liten,smidig och bra stol så har det handlat om just denna så jag var lite skeptisk, jag tyckte inte den såg så liten och smidig ut på bilder osv men eftersom den nu verkade så bra så fick jag nog helt enkelt ta reda på hur det riktigt låg till.
Jag hade fel, den ÄR hur smidig och bra som helst den här stolen, precis så där jätte bra som alla sagt och säger, den känns som en ultimata stolen hittills i alla fall
-Den var lätt att montera
-den tog inte alltför mycket plats
-den sitter bra i bilen,
-den ger bra med utrymme för benen
-den är inte så hög så att den skymmer sikten bakåt
-det går enkelt att justera höjden på bältet och stolen har 5 olika lutningslägen
och framför allt så sitter barnen jätte bra i den oavsett ålder/storlek. Nu har vi bara haft den en dag och kört med barn i den två gånger så man kan väl inte säga så mycket men hittills har jag inget dåligt att säga.

När jag läste om minkiden så sa alla att den var så liten osv, jag tänkte lite då att Maxway som vi redan hade kändes rätt så liten och är en av det minsta/smalaste på marknaden men minkiden tar ännu mindre plats, åtminstone känns det så nu när dom är monterade bredvid varande, minkiden är liksom inte lika hög som maxwayen är och den blir ett helt annat benutrymme med Minkiden än med Max-way och det är lite det som Minkiden är känd för att ge bra med plats åt benen.Förutom den här bilstolen så har vi då även Britax max-way, Britax multi tech II och Akta graco cosmic comfort.

I Audin har vi nu Minkid i mitten, Akta gracon bakom förarsätet och Maxway bakom passagerarsätet. I vår bil så kan tex Max-way inte alls sitta i mitten, det blir inte bra med stödbenet och lutning osv och den blir alldeles för hög och sitter dåligt, så vi har haft Akta gracon i mitten men den blev också hög men satt bra i mitten,men att se bakåt i backspegeln var omöjligt men nu när vi har Minkiden där så kan vi använda backspegeln igen för den skymmer inte alls sikten bakåt, den sitter jätte bra i alla säten. Ett litet minus överlag är att det är svårt att få till den där maximala lutningen på stolarna eftersom vårt baksäte är så skålat/lutar väldigt mycket så vi måste ha kil under, det fanns tyvärr inte att köpa så det måste man beställa. Lite lutning är det nog, Minikiden är inte helt upprätt men kunde nog kanske luta lite till ännu men fast den inte lutar fullt så mycket som den ska göra då man just bytt stol och har ett såpass litet barn som sitter barnet ändå bra utan att huvudet tippar fram när barnet somnar.

Multi tech II:an sitter i vår andra bil som Jonas kör med eftersom han skjutsar henne till dagis, Den är bra, jag gillar den nog men den är stor och bred om man jämför med de andra. Komforten är bra, tycker barnen suttit bra i den och även den har helt ok utrymme för benen, den är nog en stol man kan ha länge.

Jag tycker bra om alla våra bilstolar utom Gracon, den gillar jag inte riktigt, den är lite bökig och tar mycket plats men Multi techen är för stor och bred att kunna ha tre stolar bak i så den får helt enkelt inte rum så därför får Gracon vara där som från början var tänkt som extra stol men den fyller sin funktion och inte är det egentligen nå fel på själva komforten för barnen, dom sitter nog bra i den och jag tycker även där att dom får bra benutrymme i den men ett minus är nog att den också är hög.

Max-way är en populär bilstol och jag tycker mycket om den, den har bra komfort för barnen som sitter jätte bra, passar lite extra bra till riktigt små barn tycker jag, Filippa har redan prövat att sitta i den och sitter jätte bra i den, den är inte bred och ger en ombonad känsla, den är lätt att montera och väldigt lätt att justera höjdläget på bältet med vilket jag tycker kan vara bökigt med Mulit techen. Om jag lite får peta på minussidan på Max-vayen så är det nog att jag tycker benutrymmet är lite sämre, tycker inte den ger så mycket extra om jag ser till de andra stolarna vi har som har betydligt mer benutrymme. Annars en bra stol, stor + plus för komforten.

Vad vi tänkte på inför val av bilstol och vilka viktiga egenskaper var vi ute efter?
-Att den är så liten och smidig att den tar så lite plats som möjligt men ändå så att barnet bekvämt och bra kan sitta i stolen och att den har lång användningstid. dvs barnet inte växer ur den för snabbt.
– Att stolen skulle passa att sitta i baksätet, bakåtvänd bredvid två andra bakåtvända bilstolar.
– Att bilstolen placerad bakom föraren inte skulle ta så mycket plats att min man inte skulle kunna köra, han är 189 cm lång.
– Att bilstolen är godkänd upp till 25 kg.
– gärna enbart bakåtvänd
– Att bilstolen är testad och godkänd.
– Givetvis att barnet/barnen sitter bra i den.

 Nedan ser ni alla tre stolarna på rad, dock lite mörkt och vinkeln gör inte bilden riktigt rättvisa men sådär ser det i alla all ut. Eftersom Max-wayen är högre så hade det varit smidigare att ha den i mitten men eftersom den inte går så måste vi ha det så här.IMG_2321.JPG

2 reaktioner på ”Byte till bilstol

 1. Hey,

  how is the recline position of Minikid compared to HiWay and how soft/comfortable is it also compared to HiWay?

  I am planning to buy a Axkid Minikid. CUrrently I have Britax First Class which I think is very similar to the HiWay so it would be nice to know how the Minikid compares to it.

  Thank you!

 2. Hej, hittade detta inlägg när jag sökte på Axkid rekid. Gammalt men hopps du fortf är aktiv i din blogg och läser kommentarerna.
  Vi har en son på 2 1/2 år och ska få tvillingar i mars så är på jakt efter en ny bil. Ser att ni fått in 3 bilbarnstolar i er bil. Kan läsa mig till att ni har en Audi men vilken Audi modell har ni eller hade ni då?
  Bra att veta ungefär hur stort baksäte i behöver för att få plats. Hoppas du kan svara till min mail. Tack på förhand:) Med vänlig hälsning, Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *